27.6.14

Açlık başımda duman, ilk oruç ilk heyecan :)


Güm be de güm güm güm be de güm gümm!



Göz aydın hepimize
Mübarek günler bize
On bir ayın sultanı
Hoş geldin evimize


Güm be de güm güm güm be de güm gümm!




On bir ayın sultanı, mübarek ramazan ayına başlıyoruz sevgili okurlar. O yüzden istedim ki bu ayda nelere dikkat edeceğimiz hususunda bir iki kelam edelim sizlerle.
Ramazan, bu kadar sıcak havalara denk düştüğü için tabi ki akla ilk önce dehidratasyon (vücudun sıvı kaybı) durumu geliyor. Bu ay süresince günlük minimum içmemiz gereken 1,5 litre suyu iftardan sahura kadar olan yeme-içme iznimizin olduğu saatler de tüketmemiz gerekiyor. Tekrar altını çizmek istiyorum bu miktar minimum miktardır, eğer siz daha fazlasını içebiliyorsanız mutlaka içmelisiniz.


İftardan sahura kadar olan zaman dilimine en az 2 öğün daha iliştirmemiz gerekiyor ikinci olarak. Yani iftar, birinci ara öğün, ikinci ara öğün ve sahur olmak üzere en az  4 öğün beslenmiş olacağız böylelikle. Sahurda mümkün olduğunca kahvaltı etmeye çalışın ve en az 3-4 dilim ekmek tüketin.Tabi ki ekmeğiniz tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği olmalı. Bir de sahurda tercih etmenizi tavsiye edebileceğim harika bir besin olan yumurta var. Yumurta örnek kalite proteindir. Protein ihtiyacınızı karşılamak adına sahurda tüketimi en uygun olan besinlerden biridir.
İftara gelecek olursak, havalar sıcak ve çoğumuz çorba içmek istemeyebilir bu yüzden. Ancak iftar menünüz de çorba bulunması hem sizin bütün günlük açlığınızın üzerine midenize iyi gelecek hem de yemeği aşırıya kaçırmanızın önünü kesecektir. İftarda ikinci dikkat etmemiz gereken nokta ise her zaman söylediğimiz ve istediğimiz bir şey. Her öğünde olması gerektiği gibi iftarda da dört temel besin grubundan tüketmelisiniz.



Peki nedir bu besin grupları?

1-Et ve Et ürünleri Grubu
Bu grup et, tavuk, balık, kurubaklagil,yumurta içeren gruptur.
2-Süt ve Süt Ürünleri Grubu
Bu grup süt, peynir, yoğurt, ayran içeren gruptur.
3-Tahıl ve Tahıl Ürünleri Grubu
Bu grup ise ekmek, bulgur, pirinç, makarna içeren gruptur.
4-Meyve-Sebze Grubu
Bu grupta meyveleri ve sebzeleri içeren gruptur.



Değineceğimiz üçüncü nokta ise hepimizin sevgilisi, yemeye doyamadığımız ramazan pideleri. Ramazan pidesiyle tam buğday ekmeğini aynı tutamazsınız. Bu yüzden benim tavsiyem haftanın her günü ramazan pidesi yemek yerine bunu haftada ortalama 3 kez ile sınırlamanız.


Geldik dördüncü noktaya ki bu beni çok yakından ilgilendiriyor. Tatlılar ;)
Ramazan dendi mi aklıma ilk gelen şey güllaç oluyor. Bayılırım, yapmaya da yemeye de. Sizlere de tavsiyem bu yönde olacak, şerbetli tatlılardan ziyade güllaç gibi -özellikle evde kendiniz yaparsanız light süt ve daha az şekerle yapabileceğiniz için- sütlü tatlılar tercih etmelisiniz. Ve bu tatlılar yemekten hemen sonra değil en az 1-1,5 saat sonra tüketilmeli. Tabi ki bunu da haftada ortalama 3 ile sınırlamanız en doğrusu olacaktır.


Son olarak da çay ve kahve tüketiminize dikkat etmenizi rica edebilirim sizlerden. Çünkü fazlası vücuttan su atımına sebep olur ve biz özellikle böyle sıcak bir Temmuz ayında oruç tutarken bunun olmasını hiç istemeyiz. Bir de uyumadan önce dilerseniz ıhlamur ve papatya gibi sakinleştirici çaylar tüketebilirsiniz, uyumanıza yardımcı olacaktır.





Hepinize hayırlı ve sağlıklı, davulcularımıza da bol bahşişli ramazanlar diliyorum :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder